Kategoria Parzenie

Parzenie

Kategoria: Herbata, Parzenie

Parzenie Sposób parzenia herbaty zależy od jej gatunku i efektu jaki chcemy uzyskać. Czarną herbatę należy zalać wrzątkiem i parzyć do pięciu minut, bo po tym czasie herbata robi się gorzka. Zielonej herbaty nie zalewamy wrzątkiem ale po chwili od zagotowania i parzymy do około 3 minut by uzyskać napój pobudzający a dłużej by otrzymać napój relaksujący i uspokajający. Biała herbatę należy zalać wodą o temperaturze 85 stopni a żółtą 90 stopni. Większość herbat można parzyć kilkukrotnie, mówi się nawet, że kolejne zaparzanie daje lepszy efekt. Herbatę pu erh można parzyć dowolną liczbę razy bo za każdym razem oddaje inne cenne składniki. Natomiast typ oolong należy zaparzać w bardzo dużych dzbankach bo składa się ona z nie pokruszonych liści i to ważne by całe się rozwinęły. Niezwykły sposób zaparzania herbaty przetrwał od wieków w Mongolii i Tybecie. W Mongolii zieloną herbatę gotuje się w mleku, dodając tłuszcz zwierzęcy, mąkę i sól a czasami nawet krew. Natomiast w Tybecie herbata gotuje się w wodzie ale potem także dodaje się mleko i sól. Oczywiście do parzenia odpowiedni musi być też smak wody bo to on warunkuje uzyskanie udanego naparu. Do przygotowania idealnej herbaty potrzebne są odpowiednie akcesoria, nie tylko technicznie konieczne do procesu parzenia ale także stwarzające wyjątkowy klimat picia herbaty, celebrowania spotkania przy tym napoju. Do przechowywania herbat najlepsze są puszki lub ceramiczne pojemniki. Do parzenia potrzebne są zaparzacze- metalowe, bambusowe lub papierowe, naczynia- dzbanki, czajniczki, filiżanki, czarki i kubki. Są także narzędzia do zadań specjalnych jak na przykład miotełka do ubijania herbaty wykonana z bambusowego drewna. Do parzenia herbaty yerba mate są takie narzędzia specjalne jak matero (rodzaj naczynia) i bombilla (rodzaj długiej łyżeczki). Z kolei w rytuale japońskim parzenia herbaty potrzebne są specjalny żeliwny czajnik i czarki do picia. Odpowiednio potrzebne jest tez palenisko, a dla współczesnych kuchenka do zagotowania wody a nawet czajnik elektryczny lub samowar. Wszystko zależy od jakości herbaty jaką parzymy. Przyda się także termometry do sprawdzenia odpowiedniej temperatury wody, łyżeczki, podstawki. A samemu podaniu herbaty towarzyszyć może podanie ciastek, ciasta lub innych słodyczy, podanie cytryny lub mleka i cukru.

Pozytywne i negatywne właściwości kawy

Kategoria: Kawa, Parzenie

Pozytywne i negatywne właściwości kawy Niektórzy naukowcy uważają, że kawa spożywana w rozsądnych ilościach posiada właściwości pobudzające i lecznicze. Na krótki okres podwyższa pamięć krótkotrwałą oraz poziom IQ. Podobno zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby. Ułatwia koncentracje oraz ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Może pomóc zwiększyć tempo przemiany materii oraz pomaga zmniejszyć zmęczenie mięśni. Może także zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu pokarmowego. Prócz właściwości leczniczych jest powszechnym elementem spotkań towarzyskich. Spotkania przy kawie i ciastku są elementem życia codziennego, zarówno towarzyskiego jak i biznesowego. Znacznie przyjemniej jest rozmawiać o czymkolwiek przy filiżance aromatycznej kawy, umilić sobie trudny życia codziennego czy monotonną prace, a także czerpać radość z samego jej parzenia w lubiony sposób wąchając jej specyficzny aromat. Kawa potrafi dać radość, przyjemność i poprawę samopoczucia. Tą używką większość z nas rozpoczyna swój każdy nowy dzień. Jak wszystko, co jest przez nas spożywane w nadmiernych ilościach, tak nadmiar kawy może powodować negatywne skutki dla organizmu człowieka. Wypicie zbyt dużej ilości kawy może powodować ogólne rozdrażnienie, niepokój i nerwowość. Może działać próchniczo twórczo oraz powodować żółknienie zębów (podobnie z resztą jak herbata). U niektórych nadmiar wypijanej kawy może zwiększyć ryzyko ataku serca (zwłaszcza u osób z wolniejszymi procesami metabolicznymi) oraz inne choroby serca. Natomiast ze względu na swoje pobudzające właściwości u niektórych powoduje problemy z zasypianiem. Dlatego też nie zaleca się picia kawy w godzinach wieczornych. Kawa może mieć również wpływa na podniesienie poziomu cholesterolu. Nie zaleca się również na pozwalanie picia kawy zbyt młodym ludziom, który i tak, z uwagi na swój wiek i burzę hormonów są znacznie bardziej pobudzeni niż przeciętny dorosły człowiek. Pomimo tak dużych zagrożeń jest to napój bardzo powszechny i ogólnie dostępny, traktowany bardziej jak używka.

Barista

Kategoria: Kawa, Parzenie

Barista Barista jest osobą, która zajmuje się wyrabianiem, parzeniem oraz podawaniem kawy. W języku polskim oznacza „kawiarka”. Jako ciekawostkę należy uznać, że organizowane są kursy dla basistów. Osoba taka potrafi rozpoznawać gatunki kawy, umie tę kawę przyrządzić, zadbać o ekspres do kawy, a także należycie tę kawę klientowi podać. Posiada również umiejętność rozróżniania gatunków mleka, jakie do kawy się podaje. W niektórych miejscach czy regionach świata podawanie kawy stało się rytuałem, chociaż w mniejszym stopniu niż tradycja podawania sake w Japonii. Najprzyjemniej pija się kawę w miejscach specjalnie do tego wyznaczonych, czyli w kawiarniach. Mamy wtedy pewność, że zostaliśmy obsłużeni fachowo, przez kompetentnego pracownika, że produkt, który nam podano jest najwyższej jakości. Oczywiście nie mam na myśli klasycznych i popularnych kafejek, gdyż w takich miejscach kawa jest traktowana jako zwykły napój: tak samo jak sok czy herbata. Nie jest to rozkosz dla fanatycznego wielbiciela kawy. Jak miło jest rozpocząć dzień od filiżanki ulubionej kawy. Ten napój towarzyszy nam praktycznie od rana. Wspomniana wyżej pierwsza filiżanka, zaparzona po wstaniu z łóżka stawia na nogi i zachęca do jakiegokolwiek działania. Z reguły kolejną kawę wypija się po przyjściu do pracy. To tak, jakby rozpocząć kolejną część dnia. W końcu życie zawodowe zdecydowanie różni się od tego, prywatnego. Część z nas ma różnego rodzaju przyzwyczajenia związane z piciem kawy: niektórzy piją ją o ściśle określonych porach, w przypadku wystąpienia konkretnych czynników zewnętrznych czy okoliczności, a jeszcze inni piją kawę wyłącznie dlatego, że im smakuje. Wszystko jest zależne od indywidualnego podejścia każdego człowieka. Plotkujemy z koleżanką o przystojnym sąsiedzie z trzeciego piętra i oczywiście popijamy kawę. Rozmawiamy ze swym partnerem o najważniejszych sprawach, dotyczących nas dwojga, załatwiamy sprawy służbowe. Przyjmuje się, że kawa ułatwia kontakty międzyludzkie, przełamuje tak zwane pierwsze lody.