Kategoria Kawa

Caffe latte

Kategoria: Historia, Kawa

Caffe latte Kawa to absolutnie odrębny rozdział w restauracyjnych kronikach. Znanych jest wiele zarówno kawowych ziaren, jak i dodatków – począwszy od mleka, śmietanki, cukru aż po słodkie syropy i przyprawy. Kawa zachwyca smakiem, pobudza i orzeźwia, jest doskonałym zwieńczeniem każdego dania, zarówno lunchu jak i kolacji przy świecach. Jedzenie w restauracji może zmęczyć ilością i obfitością, warto zatem po zakończeniu obiadu zrelaksować się przy filiżance aromatycznego płynu. Caffe latte to kawa z mielonych ziaren, silna i esencjonalna, podawana w duża ilością mleka i pianką w charakterystycznych, smukłych szklankach z grubego szkła, ze spodeczkiem i wydłużoną łyżeczką. Popularne jest dołączanie różnych dodatków by uatrakcyjnić jej smak, polepszyć walory aromatyczne i doznania dla podniebienia. Kawa rozpieszcza jej wielbicieli, słodki zapach subtelnie pieści nozdrza, aromatyczny płyn rozlewa się w ustach przyjemnie drażniąc ślinianki i zniewalając smakiem. Doskonale smakuje w duecie z kruchym ciastkiem bądź czekoladą.

Latte marchiato

Kategoria: Historia, Kawa

Latte marchiato Latte marchia inaczej potocznie nazywane „brudne mleko” to kawa, która powstaje dzięki powolnemu dolaniu kawy espresso (różne rodzaje) do mleka, która ma warstwę piany, trzeba to robić bardzo delikatnie a najlepiej lejąc po ściance jak piwo . Jeśli zrobimy to precyzyjnie otrzymamy trzy warstwy, to jest: na samym dole mleko po środku espresso a uwieńczona będzie piana ze śmietany można posypać ją lub udekorować podobnie jak kawę cappuccino wiórkami czekolady, kakao, imbirem czy wanilią itd. Można również polewać ją syropami smakowymi tworząc nowe harmonijne współ grające ze sobą smaki. Podawana powinna być w przezroczystej wysokiej szklance wolno ją pić przez słomkę nawet jest to zalecane. Należy do drogich kaw w menu restauracji i kawiarni. Nadaje się również dla dzieci bo zawiera mało kofeiny, gdyż głównym jej składnikiem jest mleko. Jest znana we Włoszech Hiszpanii, a ostatnio robi się coraz popularniejsza w naszym kraju. Piją ją ludzie młodzi ale ma też swoich zwolenników wśród środowiska osób starszych.

Co to jest kawa?

Kategoria: Historia, Kawa

Co to jest kawa? Jest to rozpowszechniony napój, powszechnie uznawany za używkę, sporządzony z ziaren kawowca, które są palone a następnie mielone. Pochodzi z Etiopii. Po raz pierwszy pojawiła się w Europie około XVI wieku. Uważana jest za używkę ze względu na zawartość kofeiny. Ma działanie pobudzające i orzeźwiające, także zwiększa sprawność myślenia, jednak nadmierna ilość spożywanej kawy może być szkodliwa dla zdrowia. Nazwa kawa pochodzi od arabskiego słowa Kahwa. Owoce kawowca wykorzystywano już w pierwszym tysiącleciu p.n.e., jednakże nie uprawiano ich jeszcze, a zbierano jak obecnie zbiera się zioła. Jako pierwszy w Europie, kawę opisał botanik niemiecki Leonard Rauwolf podczas podróży po Bliskim Wschodzie. Lecznicze działanie kawy opisał również włoski botanik i lekarz Prospera d’Alpino. W Polsce ten napój pojawił się po zwycięstwie pod Wiedniem w 1683 roku. Kolonizacja w XVII i XVIII wieku spowodowała powstanie upraw kawowca na Czarnym Kontynencie Obecnie jest to napój powszechny, dostępny dla wszystkich, nie tylko dla elit społecznych.

Zapach kawy czy może jej smak

Kategoria: Kawa

Zapach kawy czy może jej smak Wiele osób spiera się co tak naprawdę jest najlepsze i najważniejsze w kawie. Czy jest to może jej zapach, czy jest to jej smak. Niewątpliwie jedno i drugie w składzie kawy jest bardzo ważne i niewątpliwe dla zastąpienia. Kawa nie byłaby tym samym jeśli nie posiadałaby swojego unikatowego smaku, ani też nie byłaby dla nas tą samą przyjemnością, gdyby miała jedynie wspaniały smak, a albo by nie miała w ogóle zapachu, albo jej zapach byłby niezbyt przyjemny. Prawda jest zatem bardzo prosta i jestem pewien że ju do niej doszliście. Nie ma możliwości oddzielenia zapachu od smaku kawy, nie ma też możliwości jednoznacznie wskazania który z tych dwóch elementów jest ważniejszy. Dla jednych na pewno smak stanowi ten element ważniejszy i preferencyjny, jednakże dla innych to właśnie jest zapach, to właśnie on sprawia że tak kochają kawę. Należy zatem na równi doceniać, traktować i delektować się przyjemnością, zarówno poprzez smak naszej kawy, jak i poprzez jej zapach. Nie ma sensu się spierać co jest ważniejsze, czy zapach czy smak, gdyż leży to jedynie w kwestii gustu każdego smakosza kawy, a ja wiadomo, o gustach się nie dyskutuje. Nazwa kawy wywodzi się z arabskiego słowa „kahwa”. Wyrabia się ją z tzw. kawowców są to rośliny z rodziny marzanowatych, ich nasiona są źródłem tego cudownego napoju. Kawowiec potrafi urosnąć nawet do ok. 4 m, z jednego ha plantacji plantatorzy zbierają nawet 1300 kg owoców, wyglądają one trochę jak nasze polskie leśne jagody tylko różnią się tym iż są czerwonego koloru. Jej przetwarzanie dzieli się na kilka etapów: zbiór, uzyskiwanie nasion, palenie, mielenie a na końcu pakowanie a potem trafiają na sklepowe półki. Kawa po raz pierwszy pojawiła się w naszym kraju 1683 r. Najlepiej smakuje z expresów lub specjalnych zaparzaczy, które wydobywają z niej cudowny aromat oraz esencje smaku. Najlepiej pić ją o poranku stawia na nogi dzięki zawartej w sobie kofeinie. Kawa ma swoje zalety i wady. Jedną z takich zalet jest polepszenie pamięci zazwyczaj tej krótkotrwałej ale i również zmniejsza szanse zachorowań na choroby typu Alzheimera, Parkinsona czy nawet cukrzyca. Natomiast negatywne działania opierają się głównie na tym iż ma dużo kofeiny a ona utrudnia ludziom usypianie co ciągnie w następstwie inne negatywne skutki lecz następuje to tylko w niektórych przypadkach najczęściej związanych z nadmierną ilością zażywania tej używki.