Kategoria Historia

Historia herbaty

Kategoria: Herbata, Historia

Historia herbaty Według większości źródeł herbata pochodzi z Chin i stamtąd rozprzestrzeniła się na cały świat. W Chinach istnieje nawet Święta Księga Herbaty. Z wielkich Chin kolejno została w IX wieku przywieziona do Japonii, gzie rozwinęła się zupełnie inna tradycja jej picia. W Chinach od regionu kraju zależy sposób i rytuał parzenia herbaty, natomiast w Japonii jest on określony w Drodze Herbaty, która stanowi swoisty rodzaj sztuki. Kolejno herbata docierała do Mongolii, Tybetu, a w XVI wieku odkryli ja Rosjanie podczas kontaktów handlowych z Chińczykami. Jednak tak naprawdę to herbata dotarła do Europy za sprawą Holendrów. W Polsce dość późno odkryto herbatę i najpierw uważano ją za zioło lecznicze. W tamtych czasach herbata była droga więc pito ja jedynie u króla i szlachty. Do osławionej z herbaty Anglii dotarła ona dopiero w XVII wieku, głównie z Indii i tam właśnie rozwinął się najsłynniejszy europejski rytuał picia herbaty. Ciekawostką może być to, że w Mongolii jako jedynym kraju na świecie herbata stanowiła środek płatniczy w handlu. Picie herbaty to nie tylko zaspokajanie pragnienia, bowiem można pić herbatę w celach leczniczych. Herbata posiada w sowich właściwościach cechy bakteriobójcze, ma słabe cechy moczopędności, pomaga przy biegunkach. Herbata wpływa pozytywnie na ludzki umysł, odpowiednio zaparzona może pobudzać, orzeźwiać, gasić pragnienie i usuwać zmęczenie lub odwrotnie uspokajać, relaksować, wyciszać zmysły, usuwa ból głowy. Jej lecznicze właściwości doceniane są od wieków, herbaty wypłukują z organizmu toksyny i oczyszczają go. Jednak należy uważać bo mogą tez wypłukiwać korzystne składniki odżywcze, np. żelazo więc należy herbatę pić z umiarem i raczej nie w czasie posiłku. Niewiele osób wie, że w herbacie jest fluor zapobiegający próchnicy ale przyjmowanie go w nadmiarze jest szkodliwe. Także zbyt długie parzenie herbaty powoduje, że ma ona bardziej negatywny niż pozytywny wpływ na ciało człowieka. Biała herbata nazywana eliksirem młodości jest określana tym mianem z powodu dużej ilości przeciwutleniaczy i specjalnego pozytywnego wpływu na wiele chorób. Warto więc pić herbatę ale najpierw poczytać co i jak parzyć by uzyskać jak najlepsze rezultaty.

Caffe latte

Kategoria: Historia, Kawa

Caffe latte Kawa to absolutnie odrębny rozdział w restauracyjnych kronikach. Znanych jest wiele zarówno kawowych ziaren, jak i dodatków – począwszy od mleka, śmietanki, cukru aż po słodkie syropy i przyprawy. Kawa zachwyca smakiem, pobudza i orzeźwia, jest doskonałym zwieńczeniem każdego dania, zarówno lunchu jak i kolacji przy świecach. Jedzenie w restauracji może zmęczyć ilością i obfitością, warto zatem po zakończeniu obiadu zrelaksować się przy filiżance aromatycznego płynu. Caffe latte to kawa z mielonych ziaren, silna i esencjonalna, podawana w duża ilością mleka i pianką w charakterystycznych, smukłych szklankach z grubego szkła, ze spodeczkiem i wydłużoną łyżeczką. Popularne jest dołączanie różnych dodatków by uatrakcyjnić jej smak, polepszyć walory aromatyczne i doznania dla podniebienia. Kawa rozpieszcza jej wielbicieli, słodki zapach subtelnie pieści nozdrza, aromatyczny płyn rozlewa się w ustach przyjemnie drażniąc ślinianki i zniewalając smakiem. Doskonale smakuje w duecie z kruchym ciastkiem bądź czekoladą.

Latte marchiato

Kategoria: Historia, Kawa

Latte marchiato Latte marchia inaczej potocznie nazywane „brudne mleko” to kawa, która powstaje dzięki powolnemu dolaniu kawy espresso (różne rodzaje) do mleka, która ma warstwę piany, trzeba to robić bardzo delikatnie a najlepiej lejąc po ściance jak piwo . Jeśli zrobimy to precyzyjnie otrzymamy trzy warstwy, to jest: na samym dole mleko po środku espresso a uwieńczona będzie piana ze śmietany można posypać ją lub udekorować podobnie jak kawę cappuccino wiórkami czekolady, kakao, imbirem czy wanilią itd. Można również polewać ją syropami smakowymi tworząc nowe harmonijne współ grające ze sobą smaki. Podawana powinna być w przezroczystej wysokiej szklance wolno ją pić przez słomkę nawet jest to zalecane. Należy do drogich kaw w menu restauracji i kawiarni. Nadaje się również dla dzieci bo zawiera mało kofeiny, gdyż głównym jej składnikiem jest mleko. Jest znana we Włoszech Hiszpanii, a ostatnio robi się coraz popularniejsza w naszym kraju. Piją ją ludzie młodzi ale ma też swoich zwolenników wśród środowiska osób starszych.

Kubek w naszej kuchni

Kategoria: Historia

Kubek w naszej kuchni Wyposażenie kuchni Wyposażenie kuchni są to wszystkie przedmioty, jakie się w niej znajdują. Tych przedmiotów oczywiście jest najwięcej w całym domu właśnie w kuchni, ponieważ jest to miejsce, w którym spędzamy najwięcej czasu i przygotowujemy posiłki. Wyposażenie kuchni to nie tylko sprzęt domowy, ale także każdy drobny przedmiot znajdujący się w niej. Do tego typu przedmiotów nalezą oczywiście także kubki. Kubki służą do picia w nich różnego rodzaju napojów. Kubki zazwyczaj znajdują się w dwóch miejscach. pierwszym z nich jest szafka w której jest całe szkło czyli różnego rodzaju szklanki i porcelana, a drugim specjalny kołek na kubki. Na rynku można kupić kołek który jest dość pstrym ale funkcjonalnym przedmiotem./ kolek ten wykonany jest z drewna i posiada zaczepy na których zawieszamy kubki. Jest to bardzo funkcjonalne rozwiązanie ponieważ umożliwia łatwy dostęp do kubków i korzystanie z nich. oprócz tych zalet kołeczek pozwala na szybkie ociekanie kubków tuz po umyciu. Kołek taki najczęściej stawia się na blacie kuchennym. Deser jest to rozdaj pożywienia. Deser jednak nie ma za zadnie zaspokoić głodu tylko dostarczyć pustych kalorii. Deser ma swoje miejsce w każdym jadłospisie, desery podawane są na koniec obiadu jako jego uwieńczenie lub na podwieczorek. Deserem może być w zasadzie wszystko, co posiada słodki smak. Osoby starsze bardzie dbają o swoje zdrowie, dlatego też wybierają na deser mniej tuczące produkty jak ciastko, jabłko. Nawet owoce mogą być dresem. Dzieci jednak nie zważają na tego typu ograniczenia, dlatego tez najbardziej uwielbiaj słodkości można do nich zaliczyć na przykład kisiele lody. Tego typu desery podaje się zwyczaj w pucharkach jednak dzieci często je wylewają, ponieważ pucharek nie należy do głębokich pojemników wtedy można posłużyć się kubkiem. Dzięki temu zastosowaniu kubka dzieci dłużej zajęte będą deserem, ponieważ jego wyciągnie z powierzchni kubka jest trudniejsze i nie będą mogły tak szybko się nim ubrudzić. Kubki szczególnie preferują dzieci, ponieważ są one bardzo kolorowe.