Kategoria Herbata

Owocowe

Kategoria: Herbata

Owocowe Herbaty owocowe bardzo często maja różnego rodzaju domieszki ziół. Wyróżniamy kilkanaście rodzajów min: herbatę z dzikiej róży, aroni, borówki, imbiru, mamy też o smaku leśnym, cytrynowym, malinowym, hibiskusowym, truskawkowym, poziomkowym, a także wieloowocowym i wiele wiele innych. Główną bazą owocowych herbat są owoce z dzikiej róży, a dopiero potem dodaje się do niej inne owoce których mamy całą gamę jak w/w. Owocowy specjał nie dość że jest pyszny nawet nie słodzony (niektórzy słodzą) to ma w swych właściwościach potrzebne nam witaminy E, B1, B2, A. Owocowy napar można spożywać na ciepło lub na zimno a nawet z dodatkiem lodu. można ja kupić w saszetkach, granulkach do rozpuszczenia a także liściach. Idealna jest na chłodne dni kiedy mamy obniżona odporność nie ma nic wspanialszego jak gorąca herbata malinowa z dodatkiem miodu gryczanego idealnie rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem. Herbaty te mają wspaniałe kolory, gama zależy od danego owocu należy je podawać w niedużych filiżankach, powinno się je zaparzać ok. 5 minut aby nabrały maksymalnego stężenia, a potem pozostaje nam już tylko delektowanie się jej cudnym i jakże ujmującym smakiem.

Historia herbaty

Kategoria: Herbata, Historia

Historia herbaty Według większości źródeł herbata pochodzi z Chin i stamtąd rozprzestrzeniła się na cały świat. W Chinach istnieje nawet Święta Księga Herbaty. Z wielkich Chin kolejno została w IX wieku przywieziona do Japonii, gzie rozwinęła się zupełnie inna tradycja jej picia. W Chinach od regionu kraju zależy sposób i rytuał parzenia herbaty, natomiast w Japonii jest on określony w Drodze Herbaty, która stanowi swoisty rodzaj sztuki. Kolejno herbata docierała do Mongolii, Tybetu, a w XVI wieku odkryli ja Rosjanie podczas kontaktów handlowych z Chińczykami. Jednak tak naprawdę to herbata dotarła do Europy za sprawą Holendrów. W Polsce dość późno odkryto herbatę i najpierw uważano ją za zioło lecznicze. W tamtych czasach herbata była droga więc pito ja jedynie u króla i szlachty. Do osławionej z herbaty Anglii dotarła ona dopiero w XVII wieku, głównie z Indii i tam właśnie rozwinął się najsłynniejszy europejski rytuał picia herbaty. Ciekawostką może być to, że w Mongolii jako jedynym kraju na świecie herbata stanowiła środek płatniczy w handlu. Picie herbaty to nie tylko zaspokajanie pragnienia, bowiem można pić herbatę w celach leczniczych. Herbata posiada w sowich właściwościach cechy bakteriobójcze, ma słabe cechy moczopędności, pomaga przy biegunkach. Herbata wpływa pozytywnie na ludzki umysł, odpowiednio zaparzona może pobudzać, orzeźwiać, gasić pragnienie i usuwać zmęczenie lub odwrotnie uspokajać, relaksować, wyciszać zmysły, usuwa ból głowy. Jej lecznicze właściwości doceniane są od wieków, herbaty wypłukują z organizmu toksyny i oczyszczają go. Jednak należy uważać bo mogą tez wypłukiwać korzystne składniki odżywcze, np. żelazo więc należy herbatę pić z umiarem i raczej nie w czasie posiłku. Niewiele osób wie, że w herbacie jest fluor zapobiegający próchnicy ale przyjmowanie go w nadmiarze jest szkodliwe. Także zbyt długie parzenie herbaty powoduje, że ma ona bardziej negatywny niż pozytywny wpływ na ciało człowieka. Biała herbata nazywana eliksirem młodości jest określana tym mianem z powodu dużej ilości przeciwutleniaczy i specjalnego pozytywnego wpływu na wiele chorób. Warto więc pić herbatę ale najpierw poczytać co i jak parzyć by uzyskać jak najlepsze rezultaty.

Akcesoria do parzenia herbat

Kategoria: Herbata

Akcesoria do parzenia herbat Jest kilka sposobów na to aby zaparzyć doskonałą herbatę, służą nam do tego takie przybory jak: czajniczki, zaparzacze, podgrzewacze, sitka. Czajniczki: są najczęściej używane do parzenia, aby herbata była idealna w smaku nie powinno się jej zaparzać z ceramicznych i plastikowych czajniczkach, gdyż zmieniają one jej niepowtarzalny oryginalny smak. Przed zaparzeniem powinno się podgrzać wnętrze czajniczka np. wlewając wcześniej gorącą wodę a dopiero potem nasypać herbatę i zalać. Ważną rolę odgrywają również kształty czajniczków najlepiej jeśli są one pękate, okrągłe wtedy listki cudownego naparu mogą swobodnie nasiąkać i tworzyć cudowną esencję. Zaparzacze: to czajniczki które mają w środku siteczko na herbatę która cały czas się moczy i powoli rozpływa się po czajniczku, zaparzacz czyli to siteczko powinno być możliwie jak największe aby liście mogły swobodnie się rozwijać. Podgrzewacze: stawiamy na nich czajniczki z naparem pod spód wkładamy wkład ze świecy a płomień ma za zadanie utrzymywać stałą temperaturę herbaty. Należy jednak pamiętać aby nie zostawiać pustych czajniczków mogą pęknąć. Sito: Najlepsze są te największe bo mogą się na niech swobodnie rozwijać liście a w konsekwencji wypłukiwać ich cudny aromat i smak.

Herbata biała i czarna

Kategoria: Herbata, Historia

Herbata biała i czarna Produkcja tego wspaniałego specyfiku wywodzi się z Chin. Jak większość herbat różni się tym, że produkcje te są limitowane, a kompozycje i przepisy są znane tylko nielicznym. Wiadomo natomiast, że herbatę tą można uzyskać tylko zbierając pąki liści, a następuje to na początku wiosny, kiedy to wszystkie rośliny budzą się po zimowej wegetacji do ponownego życia. W obróbce jest bardzo łatwa poddaje się ją więdnięciu i suszeniu natomiast omija się proces zwijania, gdyż nie wolno połamać delikatnych pąków. Jest to delikatna odmiana naparu ma niebiański smak, subtelny aromat. Ma jasny słomkowaty kolor. Cudowny napój zawiera także witaminę C i jako jedna z nielicznych ma dużo kofeiny tzw. teiny, czyli działa na nasz organizm jak kawa pobudzająco, poprawia koncentrację, a także orzeźwia. Nadaje się idealnie na upalne letnie dni, kiedy odczuwamy zmęczenie „stawia nas na nogi”. Jak inne zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych i niweluje proces starzenia. Zaleca się picie z umiarem ze względu na wysoki poziom teiny. Czarna herbata – Im dłużej będziemy ją parzyć tym lepsza, może zacząć przypominać kawę a nawet melisę. Powstaje dzięki pełnemu procesowi przetwarzania czyli fermentacji. Zawiera najwięcej ze wszystkich gatunków teiny odpowiednika kofeiny. Najwięcej produkuje się jej w Indiach nawet do 800 ton rocznie. Badania wykazały, że zmniejsza ona wystąpienie wylewu do mózgu u mężczyzn, poprawia krążenie i ożywia, pomaga w leczeni chorób takich jak niestrawność, zatruć pokarmowych (tych słabszych), zmniejsza cholesterol, a kiedy pijemy ją z cytryną zmniejszamy ryzyko powstawania komórek rakowych (rak skóry). Przygotowanie to: zalanie odpowiedniej ilości wrzątkiem pamiętajmy aby temperatura wody wynosiła ok. 100 st. C potem parzenie do 5 minut, podajemy z cytryną lub syropem, miodem i innymi dodatkami. Czarny specjał ma kilka odmian min Yunnan ( ma ostry smak), Ceylon (delikatna, zalecana z rana ), Derjeeling ( zwana „szampanem”), Assam (mocny, wyrazisty smak). Jej regularne picie pomaga nam dojść do siebie po przeżytych stresach bo wpływa na nasze hormony odpowiedzialne za stres.